lördag 27 augusti 2011

Banker utan ansvar?

När vågorna i finanskriserna går höga, höjs ofta röster för att hitta vem som är ansvarig för problemen.

Inom den politiska sfären fungerar det, med någon grad av eftersläpning och begränsat till demokratier, så att väljarna förväntas rösta bort politiker som betett sig oansvarigt. Att detta system inte är helt fulländat finns några praktiska tillämpningsexempel vid Medelhavet. Om bättre och mer transparent förvaltning, fristående revision och/eller tydligare maktdelning är svaret får nog varje land själva försöka finna lösningen på.

Revisionsföretag har ibland utpekats som att ha del av ansvaret för den senaste finanskrisen. Dessa företag utgör ju garanten för att information om ett företag som når omvärlden - ägare, kunder, leverantörer och andra - är korrekt. Det kan nog anses vara en samhällskritisk funktion som motiverar särskilda regelverk.

Även banker bedriver en verksamhet som ibland är samhällskritiskt. Det betyder att banker inte kan styras som vilket annat företag som helst. Konsekvenserna av att den finansiella infrastrukturen bryter samman är alltför stora, därav större krav på bankers agerande än på andra företag.

Om detta skriver Isobel Hadley-Kamptz insiktsfullt i Expressen. Det konkreta förslaget att utvidga det personliga ansvaret för styrelseledamöter verkar rimligt. Regering bör ta en rejäl funderare på om det här är en framkomlig väg för att få bättre fungerande finansmarknader.

0 comments: