lördag 5 juni 2010

Det svänger snabbt när kärnväljarna sviker S

Opinionsmätningarna under veckan är positiva för alliansen. Enligt SvD ligger M för en bra bit över 30% i Demoskops senaste mätning, och alliansen leder med över 6% jämfört med de rödgröna.

Både Sanna Rayman, SvD, och DN:s huvudledare gör analyser av läget och kommer fram till att det uppenbarligen inte finns något större väljarstöd för oppositionens skuggbudget.

En annan vinkling görs av Göran Skytte, SvD, under rubriken "Lägga landet i Ohlys händer". Ju närmare valdagen vi kommer måste varje rödgrön väljare ställa sig frågan "Vill jag att Ohly ska få ansvaret för skola? Vill jag att Ohly ska få ansvaret för näringslivsfrågor? etc" Och kanske kommer allt fler, även trogna socialdemokratiska sympatisörer, att komma fram till att de inte vill rösta fram en regering med Ohly eller vänsterpartister på ministerposter.

Ett intressant perspektiv ger bloggaren KAS (tack Göran P) som under många år argumenterat för en socialdemokratisk politik. I sitt senaste bogginlägg skriver KAS under rubriken "Alliansen är som en vinstlott varje år". Han beskriver tydligt hur mycket bättre han, som sjukpensionär, och hans familj fått det under alliansregeringen. Ökad levnadsstandard med 40.000 kronor netto per år. Och låter meddela att det inte längre är självklart för honom att rösta på S: "För en månad sedan trodde jag på att Mona Sahlin skulle bli vår första kvinnliga statsminister, nu tror jag mer på att jag kommer att lägga min röst på Reinfeldt i valet."

Det ska bli intressant att se vad tidningarna gör av KAS blogginlägg. De tidningar som lyfter fram, ibland på mycket lösa grunder, människor som drabbats av alliansens politik. Kommer någon tidning att kontakta KAS för ett "hemma hos"-reportage? Och målande beskriva hur nöjd han är med den förda politiken? Så nöjda att han funderar på att rösta M i stället för S.

Avslutningsvis brasklappen: Det flera månader kvar till valet. Rubriken på Sanna Raymans ledare är "Ännu är ingen rökt". Ännu kan mycket hända. Ibland svänger det - snabbt.

Uppdatering: Mary X skriver om "De som får 40.000 tusen mer i plånboken - per år".

0 comments: