lördag 5 juni 2010

Osmakligheter, övertramp och tack till Carl Bildt

Efter de tragiska dödskjutningarna utanför Gaza, verkar det som om en del fördämningar har brustit. Osmakligheter och övertramp radas upp, ett efter ett.

På ena sidan pågår ett mästerskap i anti-semitism. Där har Veronica Palm, riksdagsledamot för S och ordförande för socialdemokraterna i Stockholm, gjort en insats genom att ha den dåliga smaken att i ett blogginlägg citera sångtexten
Så när bomberna faller över Palestinas barn,
i tältlägren i södra Libanon,
då står jag mitt i kyrkan och frågar hycklarna
vem Dom Utvalda skall bränna nästa gång.
Med orden De Utvalda avses judarna. Som om alla judar vore kollektivt ansvariga för den israeliska regeringens handlingar. (Tänk om någon efter en självmordsattack i Irak skulle få för sig att fråga "Vem ska Muslimerna bomba nästa gång"?) Veronika Palms blogginlägg liknar anti-semitism.

På den andra sidan är det värsta jag kan hitta ett klipp på Youtube, "We con the World".
De som producerat klippet anser uppenbarligen att konvojen är en del i en konspiration, med avsikt att lura oss andra. Initiativet till konvojen togs för att skapa en situation där människor skulle dö, bli martyrer, och för att lura (väst?)världen. Det sätt filmen framställer "palestinier" och "araber" på, framstår minst sagt som obehagligt. Det liknar rasism.

Både Veronica Palm och Youtube-klippet har trampat över gränsen, var för sig på sitt sätt.

Liksom Tokmoderaten tacksam för att vi har en regering med en utrikesminister som har ett mycket bättre omdöme, och vars blogg jag rekommenderar för sansade kommentarer om den tragiska händelsen.

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN

9 comments:

Vivian sa...

Den här videoen passar kanske bättre till svensk smak.


http://www.youtube.com/watch?v=pxY7Q7CvQPQ&feature=player_embedded

Sokrates sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sokrates sa...

Vilken ödets ironi....?
Barnbarnen till de som stödde samt skyddade nazisterna då dessa förgrep sig mot Judar är nu på sionisternas sida(för att de är lik nazisterna?) och så som sina föregångare smutskastar oss alla som värnar om mänskligeten !

Ola sa...

Schyst film, hamas är ta mig fan värre än nazister...

Pelle sa...

Märkligt att bara vänstern stödjer palestiniernas sak. Israel utnyttjar Europas dåliga samvete för judeutrotningen under andra världskriget. Det är lätt att bli beskylld för antisemitism. Det knepet tar gärna förträdare för judeorganisationer till för att trycka tillbaks kritik mot Israel. Man kan tro att det var palestinerna som utrotade 6 miljoner judar - ja, det är just palestinerna som blir straffade. Vi har lärt oss att Israel bildades i ett glesbebyggt ökenland. Bill Clintons havererade fredsöverenkommelse visar att den bilden om ett glesbefolkat område var bluff. Mellan 4 och 5 miljoner palestinier skulle inte få återvända tii Palestina. Givetvis kunde inte Arafat gå med på denna överenskommelse om han skulle ha någon trovärdighet. Alltså 4 till 5 miljoner palestinier hade blivit producerade sedan 1948 och "fick inte plats".
Uppenbarligen har Israel men även judiska organisatiner producerat en av historiens största historiförfalskningar. Palestina var ett tätbefolkat område och Israel har bedrivet och bedriver en etnisk rensning. Det är dags att även konservativa politiker engagerar sig i Palestinafrågan och inte löper med som Europa gjorde när nazisterna utrotade 6 miljoner judar. Carl Bildt är ett lysande undantag, men han tvingas balansera på en knivsegg, just för att han är ensam konservativ. Ta ton Staffan Strömbäck i Palestinafrågan och stötta Bildt.
Konservtive Pelle.

mardal sa...

Pelle,

att den palestinska befolkningen har mångdubblats sedan 1948 är inte en propagandabluff från Israels sida. Kan nämna att över hälften av befolkningen i Gaza och på Västbanken är barn och ungdomar under 18 år idag, du kan ju fundera på vad det betyder demografiskt. Ultraordoxa judar ute i bosättningarna har förövrigt också extremt stora barnakullar. 8-12 barn per familj är inget ovanligt varken för dem eller palestinierna. Däremot är födslotalen bland majoriteten sekulära israeler betydligt lägre

Din historiska beskrivning innehåller en del felaktiga premisser. Sedan romarna slutgiltigt krossade den judiska staten där har Palestina alltid varit en provins eller koloni (möjligtvis undantaget korsfararstaterna ) under olika imperier. Befolkningen har skiftat över tiden, men efter den arabiska erövringen har alla tre huvudsakliga religionerna kristna, muslimer och judar bott där kontinuerligt.

Under 1800-talet och tidiga 1900-talet ökade dock judarna markant sin andel av befolkningen till följd av invandring (och pogromer i fascimens och nazismens kölvatten). Dock ledde denna massiva demografiska förändring till en våldsspiral mellan framförallt muslimska palestinska milisgrupper och judiska milisgrupper. Efter 2:a världskriget beslutades via FN om en delning av tidigare brittsiska protektoratet Palestina i en judisk och en palestinsk stat. Vissa muslimska milisgrupper på den palestinska sidan vägrade dock att gå med på att låta någon enda jude få bo i Palestina. En alternativ proklamation enligt vilken "det sista judiska spädbarnets skalle krossas mot klipporna utanför Tel Aviv" lästes upp i Al Aksa moskén. Den proklamationen blev startskottet för ett försök från palestinska milisgrupper, med militärt stöd från grannländerna Egypten och Jordanien, att fördriva eller döda hela den judiska befolkningen i Palestina.

Av flera skäl (hårdare motstånd från judiska milisgrupper än väntat, egyptiska och jordanska soldaters ovana vid strid i bebyggelse, samt inre splittring då både egyptierna och jordanierna ville annektera Palestina som en provins efter att ha fördrivit judarna medan palestinierna ville ha en egen stat) misslyckades detta. När Egypten och Jordanien efter svåra förluster drog tillbaka sina tanks, bombflyg och soldater spreds paniken bland palestinska milisgrupper och civila. Många palestinska civila fruktade att judarna skulle göra mot dem vad den ursprunglia palestinska proklamationen som utlöste kriget sade att palestinierna tänkt göra mot judarna. Så blev det nu inte. De palestinier som stannade i sina hem när den judiska milisen ryckte fram fick bo kvar och de och deras ättlingar blev israeliska medborgare så småningom. De som flydde menade israelerna hade varit delaktiga i planerna på att fördriva judarna och de fick därför sina hus och marker konfiskerade. Dessas ättlingar bor idag i stor utsträckning i flyktingläger i grannländerna eller i Gaza och på västbanken.

Påståendet om en organiserad judisk kupp för att fördriva befolkningen i palestina (i vilken inga judar alltså skulle ingått) och kolonisera deras land är alltså historiskt felaktig. Tvärtom var det ursprungligen palestinska grupper som försökte bedriva etniskr rensning mot judarna men misslyckades och det är därför deras ättlingar idag befinner sig i en så beklagansvärd situation.

Rolle sa...

Detta verkar ju vara en balanserad blogg för en gångs skull!
Jag kan hålla med om att den israeliska videon innehåller osmakliga inslag. I sak har de desvärre rätt!Som svensk är det omöjligt att förstå att det, åtminstone när det gäller Marmara,enbart rör sig om en provokation. Som svensk är det omöjligt att begripa hur turkarna och andra kan se detta som en ofantlig triumf när nio människor satte livet till. De ser det som en seger just därför att de lyckades att "lura" västvärlden.
Länken nedan går till Turkiets vad jag förstår största tidning. De stoltserar med hur de lyckades förödmjuka de israeliska soldaterna.Det är intressant att notera att dessa bilder tydligen är endast för inhemskt bruk. De publiceras inte i tidningens engelska utgåva! Där fortsätter man att hävda att soldaterna inte möttes av våldsamma "fredsaktivister"._
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14944432.asp?gid=373

Staffan Strömbäck sa...

@Pelle Jag tycker nog inte att det bara är vänstern som stödjer palestiniernas sak. Om du t ex läser Carl Bilds blogg, kan du se att svenska regeringen kraftigt har reagerat mot Israels agerande.

@Mardal Ett intressant inlägg om historien. Jag tror mig förstå att det finns olika historieskrivningar, vilket inte gör det lättare att hitta en lösning.

@Rolle Tack för berömmet. Jag försöker hålla en balanserat tonläge, något som inte är så enkelt i den här frågan. De bilder som du länkar till är väl ett tydligt exempel på hur mycket aggressioner som finns i konflikten.

Johannes Forsblom sa...

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html