söndag 6 juni 2010

Ingen nyhet för SvD?

Nationaldagen har firats runt om i landet. Det finns olika syn på varför nationaldagen ska firas: Gustav Vasas utsågs till kung 6 juni 1523, både 1809 och 1974 års regeringsform utfärdades det datumet.

Oavsett varför man firar dagen, är nog de flesta ense om att 6 juni alltmer har blivit en hela Sveriges dag. I Ekerö kommun firas det i Drottningholmsparken. I många städer och kommuner tar man tillfället att välkomna de nya medborgarna. Kungen håller tal på Solliden och brukar dela ut flaggor till föreningar och organisationer. Människor samlas, det hålls tal och spelas musik och är allmänt festligt. Som det ska vara när man firar något.

DN skriver om firandet på Solliden i sin webupplaga. En bild av kronprinsessan med fästman, en beskrivning av vad som tilldrog sig på Skansen och citat från både kungens och statsministerns tal. Som läsare förstår man att dagen är extraordinär, något som inte inträffar varje dag.

I SvD letar man förgäves efter något redaktionellt material som handlar om firandet. En artikel, troligen från gårdagen, handlar om att polisen inte tror att det ska bli våldsamheter. Det enda redaktionella material som kommer i närheten av nationaldagsfirande är två bilder på solande människor i en park, så där i största allmänhet. Inte en stavelse om det firande som tusentals svenskar, både nya och gamla, såväl stats- och regeringschef, ägnar sig åt.

Att en del journalister har beröringsångest i det mesta som avser kungahuset är välkänt. Men SvD kunde väl ha letat upp något av alla de kommunala nationaldagsfiranden, där man välkomnar nya medborgare. För det kan väl inte vara så att SvD drabbats av beröringsångest till nationaldagsfirandet?

0 comments: