En snabb blick på kartan över Östersjön visar vilket land som har den längsta havsgränsen. Om Ryssland väljer att basera sina Mistral i Östersjön, finns anledning till oro.
Har tidigare skrivit om det här.
På den här bloggen skriver jag om politik, allt från det lokala på Lidingö till vad som händer internationellt.
2 comments:
Så du påstår på fullaste allvar att Sverige kommer att hotas av att Ryssland köper Mistral?
Jag vet inte, men jag måste säga att att ge Ryssland möjligheten att landsätta, som mest, 900 man och ett 40-tal pansarvagnar, understödda av 16 helikoptrar, ser inte jag som ett skrämmande stort hot mot Sverige.
Men vem vet, jag kanske har fel? I vilket fall så måste jag ju säga att jag anser att Frankrike gör, och har, rätt. Vilket är den stora faran? Att sälja fartyget till Ryssland,och därigenom samarbeta med dom och uppföra sig 'hyfsat'? Eller att neka att samarbeta, uppföra sig illa och skapa ilska och irritation? Ett landstigningsfartyg kan de både hitta annorstädes och i värsta fall bygga själva.
Danny, om fartyget baseras i Östersjön finns det inte så många länder att välja på. Och även om det inte kommer till användning, måste Sverige i den situationen ta hänsyn till att t ex Gotland inom 24 timmar kan vara i ryska händer.
I dagens säkerhetspolitiska läge finns det nog inte någon större risk för detta. Men när gasledningen väl ligger där, är det inte så långsökt att Ryssland anser sig ha rätt att bruka vapenmakt för att skydda sina vitala nationella intressen. Vilket gasledningen kommer att vara. Och den kommer att ligga ett fåtal distansminuter utanför Gotlands östkust.
F ö har Ryssland, enligt Le Monde, önskat köpa tre ytterligare fartyg. Med fyra Mistral skulle Ryssland, baserat på dina uppgifter, få en sammanlagd kapacitet av 3600 man, 160 pansarvagnar samt 64 helikoptrar.
Skicka en kommentar