måndag 23 februari 2009

Professorn mot kommissionären och generaldirektören

Igår kunde man i DN läsa ett inlägg med rubriken "Stoppa den svenska miljöextremismen", undertecknat av Robert Nilsson, professor i toxikologi vid Stockholm universitet. 

Robert Nilsson är väl så långt ifrån politiskt korrekt man kan vara. Han sågar rakt av tankar på att Sverige ska minska växthusgaserna, sluta använda bly i fisksänken eller övergå till etanol i bilar. Försiktighetsprincipen, som den först formulerades i Riodeklarationen 1992 och därefter 2000 av EU-kommissionen, anser han har korrumperats till oigenkännelighet av välvilliga miljökämpar. Och Kemikalieinspektionen får en rejäl känga för att de, enligt Robert Nilsson, är okunniga eller ovilliga att ta del av vad EU-kommissionen egentligen har beslutat. 

Idag kan man på SvD Brännpunkt läsa ett inlägg som vill att FN ska inrätta en kemikaliepanel. EU-kommissionär Margot Wallström är första namn under inlägget, men där återfinns också Ethel Forsberg, GD för Kemikalieinspektionen. Tanken är att en kemikaliekommission ska, inom kemikaleområdet, fungera på samma sätt som FNs klimatpanel IPCC gör avseende klimatforskning. 

Det skulle var mycket intresant att höra en debatt mellan Robert Nilsson,  Ethel Forsberg och Margot Wallström. 

0 comments: