onsdag 17 mars 2010

Att tysta kritiken

Läser hos Tanja Bergkvist att något som kallas "Transgenusmotorn" är polisanmäld.

Vad saken egentligen handlar om är följande:

En klurig programmerare som kallar sig Matte Matik, programmerade en funktion som ändrade websidor genom att byta ut ord. Ordet "kvinnor" byttes mot "svenskar" respektive "män" byttes mot "invandrare". Funktionen kallades Transgenusmotorn och gjordes tillgänglig på nätet.

Som exempel på hur den fungerar kan man jämföra en artikel i Uppsala Nya Tidning, UNT, "före"och "efter". Fast det går inte längre att se resultatet "efter", eftersom Matte Matik efter hot om polisanmälan stängt ner Transgenusmotorn. Men eftersom Oskar Swartz sparat en skärmdump, går det fortfarande att få en uppfattning om hur Transgenusmotorn fungerar.

Det är tydligt att en artikel som påstår att kvinnor är mer klimatmedvetna än män uppfattas som helt ok. UNT anser tydligen det acceptabelt att tala och skriva nedlåtande om män som kollektiv.

Men att skriva samma artikel och påstå att svenskar är mer klimatmedvetna än invandrare sticker rejält i ögonen. UNT:s chefredaktör hänvisar till upphovsrätten, och tvingade Matte Matik att stänga ner Transgenusmotorn. Och hoppas väl på så sätt få tyst på debatten.

Det här blogginlägget är ett strå till stacken att hålla debatten levande. Och att värna om yttrandefriheten.

0 comments: