onsdag 17 mars 2010

Bussvägen till och från Knalleborg var bättre förr

Har i kväll försökt förklara för en tillfällig besökare hur man tar sitt till och från busshållplatsen Knalleborg, hållplatsen närmast vårt hus.

De tider när busslinjen 302 är tillgänglig, är det lätt. Direktlinje till Brommaplan på mornarna och från Brommaplan till Knalleborg på eftermiddagarna.

När 302 inte är tillgänglig blir det lite knepigare, men efter en del tänkande gick det att få ordning på det.

Om man ska ta sig från Knalleborg till Brommaplan är det enklaste att ta första bästa 342, och därefter gå av vid Statoilmacken. Busshållplatsen hade tidigare namnet Växthusvägen, men bytte för något år sedan namn till det mer prosaiska och längre Träkvista idrottsplats. Där väntar man på första bästa buss som det står Brommaplan på. Inte allför komplicerat.

Svårare är det om man är på Brommaplan före 1500, eller efter 1900, och vill ta sig till Knalleborg. Då ska man antingen ta 176 eller 177, för att sen få anslutning till 342 mot Älvnäs. Om man tar 177 byter man vid Ekebyhov till 342. Och om man tar 176 ska man byta till 342 i Ekerö Centrum. Fast inte på den första hållplatsen, och den heter ju Centrumslingan, utan på den andra hållplatsen som heter Ekerö Centrum. Fast det är bara vissa 176 och 177 som har anslutning till 342. Vilka det är kan man se i tidtabellen. Och under helgerna är det ibland andra bussar än 176 och 177 som har anslutning till 342. Vilka det är kan man också se i tidtabellen.

I dag hade bussen som min besökare och jag åkte med inte några tidtabeller, men som tur var hade vi extra hemma som besökare kan få. Tyvärr talar eller läser besökaren inte svenska, så texten i tidtabellen som förklarar vilken buss man ska ta från Brommaplan är inte till så stor hjälp.

Konstaterar efter en halvtimmes samtal och försök att förklara allt detta, att det finns sånt som var bättre förr. Till exempel bussvägen till och från Knalleborg.

0 comments: