torsdag 11 mars 2010

Rätt, rättare, rättast?

Riksdagen har, med hjälp av några borgerliga avhoppare, med en rösts majoritet beslutat att Turkiet begick folkmord 1915.

Utrikesminister Carl Bildt skriver klarsynt att det knappast kan komma något positivt ut av ett sådant beslut, oavsett om det är korrekt i sak. Henrik Berggren på DN är också tveksam.

Det är svårt att se beslutet som något annat än ett uttryck för symbolpolitik - ett kraftfullt slag i luften som inte får någon som helst praktiskt betydelse, åtminstone inte i positiv riktning.

Det är bara att hoppas att beslutet inte försvårar försoningen mellan Turkiet och Armenien, eller Turkiets positiva utveckling mot medlemskap i EU. Men oavsett utvecklingen torde det bli svårt att dra några slutsatser hur det här beslutet påverkar de här områdena.

Men, det finns dessutom en risk att beslutet ökar konfrontationerna mellan berörda etniska grupper i Sverige. Om vi får se etniska våldsdåd i Sverige, då vilar ett tungt ansvar på de riksdagsledamöter som röstade för dagens beslut. Och kanske framför allt på de FP- och KD-ledamöter som valde att gå emot partilinjen.

1 comments:

Pelle sa...

Ha ha .. ha ha .. ha ha ..... 1915 !?.Ja snabba är dom ju inte direkt.

Pelle