torsdag 5 november 2009

Ett beslut med allvarliga konsekvenser

Nu har regeringen fattat beslut om gasledningen som Nord Stream vill lägga i Östersjön.

Media har i huvudsak fokus på miljöprövningen, och det är också oppositionens vinkling.

Mindre fokus läggs på den säkerhetspolitiska aspekten. Eller snarare avsaknaden av vilka konsekvenser för Sveriges säkerhet beslutet får.

Regeringen har under hela processen varit mycket tydlig med att man inte avser lägga säkerhetspolitiska aspekter på projektet. På vanlig svenska betyder det ungefär: "Det finns ingen anledning att tro att Ryssland kommer att bete sig som vilket annat civiliserat land som helst. Om till exempel Norge ville dra en gasledning utanför Göteborg skulle väl ingen tycka att det var nåt konstigt med det".

Men Ryssland är inte Norge. Ryssland har använt både ekonomiska och militära maktmedel mot före detta Sovjetrepubliker. Det finns dessutom starka indicier för att Ryssland låg bakom IT-attacken mot Estland för några år sedan. Ryssland har ett upprustningsprogram där man ökar sin försvarsbudget med 15%, varje år fram till 2015. Ryssland har en knappt fungerade demokrati. Ryssland genomförde under september den största militärövningen i Östersjön sedan millenieskiftet. Bland annat övades landstigning.

En av de få, från säkerhetspolitiska utgångspunkter, kritiska rösterna är Carl B Hamilton på Newsmill.

Nu är beslutet fattat. Konsekvenserna på lång sikt är svåra att överblicka. Något som är helt klart, är att Ryssland nu kommer att få legitima säkerhetsintressen några mil öster om Gotland. Det kommer självklart inte att vara acceptabelt för Ryssland att en vital exportintäkt hotas. Ryssland kan därför ställa krav på att få övervaka gasledningen med både med flyg och fartyg, både på och under vattenytan. Krav som det blir mycket svårt för Sverige att inte acceptera.

På kort sikt bör beslutet självklart medföra ökade anslag för försvaret, dels för att återställa försvaret av Gotland, dels för att stärka örlogsflottans närvaro i Östersjön.

SvD, SvD, SvD, DN, DN

PS För övrigt noteras att Tokmoderaten har skrivit ett ovanligt balanserat inlägg på sin blogg om beslutet. Kanske ett uttryck för att också min partifrände känner stundens allvar.

Uppdatering: Noterar SvD i dagens ledare: "Att sila miljömygg men svälja rysk kamel". En välfunnen liknelse.

Uppdatering 2: Daniel Snällman har kommenterat i sin blogg, inklusive Polens beslut att bygga två kärnkraftverk.

3 comments:

Tokmoderaten sa...

Staffan, skall jag tolka den där slutklämmen som om jag vore obalanserad mest hela tiden? ;-)

Deevo sa...

Äh, förstora inte upp allt. En sketen rörstump som ingen någonsin kommer att märka eller bry sig om, och när man inte längre vill ha den kan den rosta bort på botten. Ingen skada varken på det estetiska eller det ekologiska. Sen att det kommer att krylla av ryska ubåtar runt Gotland tycker jag inte spelar någon roll. Låt dom puttra runt om dom tycker att det känns bättre. Vem f-n bryr sig. Försök bara inte inbilla mig att ryssen kommer. Förresten skulle det vara skönt om ryssen kommer, då kanske man skulle få lägre skatt och bli mer respekterad av myndigheterna än nu? Sämre än nu kan det nog inte bli. Skulle idag sätta in 10 000 kr på en kompis konto för att klara hans hyra. Döm om min förvåning när jag var tvungen att legitimera mig, svara på de mest bisarra kränkande frågor varifrån jag fått pengarna och vad han skulle ha pengarna till osv. Det var så illa att jag tvingades fylla i ett formulär som nu sänts till Skatteverket. Det hände när de frågade var jag fått pengarna ifrån och svarade: "min ficka". 10 000 kr!!! Vad har hänt med mitt land? Sverige är just nu värre än Polen någonsin varit. (jobbat på senare tid i Polen och där betalar man knappt någon skatt och det finns inget att klaga på när det gäller hur det offentliga fungerar, servicen är ypperlig på alla områden från bankväsendet, skola till sjukvård)

Förresten, om tyskarna är så korkade att dom tror att ryssarna kommer att leverera gas utan att trixa, så får tyskarna skylla sig själva. Skrattretande korkat är bara förnamnet.

Staffan Strömbäck sa...

@Tokmoderaten. Nej, absolut inte. Men det har väl förekommit att du dagit argument och metaforer lite väl långt ibland. Fast det kanske oftast är gästbloggaren "Högerspöket" som gjort det?

@Deevo: Håller med om att övervakningen i Sverige ibland har gått väl långt. Men v b Nord Stream och Gotland, ja den som lever får se. Jag är bekymrad.