Som Op-ed i SvD skriver Nima Sanandaji om Framgångrecept. Där påminns vi om att många av de före detta kommunistländerna i Östeuropa har en avsevärt högre tillväxt, och avsevärt lägre beskattning av arbete än vi har i Sverige. Att tillväxten är snabbare i dessa länder, innebär att deras medborgare får en snabbare ökning av välståndet, än vi har i Sverige.
Det borde ju inte vara omöjligt att gå till val på en politik som ger mer välstånd till alla. Men att läsa Jasenko Selimovic krönika i Fokus säger något om mediaklimatet i Sverige. Han beskriver hur redaktörer ifrågasätter varje gång han vill skriva en krönika som handlar om skatter. Något som självklart har gör det oerhört svårt för ett parti som ifrågasätter skattetrycket att nå ut med sitt budskap. Här har alliansregeringen lyckats bra med att etablera "arbetslinjen" som ett vinnande budskap, där skattesänkningar är en viktigt del av politiken.
P J Anders Linder skriver i SvD om föreningen Skattebetalarnas analys av oppositionens politik. Budskapet från (S), (MP) och (V) är att löntagare med månadslön över 19.700 kronor är "höginkomsttagare". Och, enligt vänsterns logik, bör därför utsättas för en hårdare beskattning är "vanliga löntagare". Med en sådan opposition, torde det blir svårt för alliansregeringen att förlora debatten om skatten på lönearbete.
Det fanns för många år sedan en moderat slogan: "Det ska löna sig att arbeta". Den håller bra än idag och är ju egentligen en tidig variant av "arbetslinjen".
0 comments:
Skicka en kommentar