måndag 13 september 2010

Arbetaren är sin lön värd

En grupp artister, de flesta musiker men med en poet och ett f.d. statsråd som något udda fåglar i gruppen, skriver på SvD Brännpunkt att "Sverige håller på att slitas sönder".

De målar upp en riktig skräckbild av sakernas eländiga tillstånd. I deras världsbild har i stort sett allting blivit sämre. Det är ett elände för sjuka, arbetslösa och pensionärer. Andelen fattiga är dubbelt så stor i dag som för tio år sedan. Apotekets offras av ideologiska skäl. Ett citat sammanfattar tydligt hur eländigt allting är i Sverige idag: "Aldrig tidigare har klyftorna varit så stora". Det är den verklighet som artikelförfattarna ser.

Troligen är det ganska få andra som ser verkligheten på samma sätt som artikelförfattarna. Många svenskar anser att alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt som statsminister, faktiskt har klarat Sverige genom en svår tid. Och det har skett med bibehållen välfärd. Många svenskar, framför allt låg- och medelinkomsttagare har dessutom fått rejält mer med pengar i plånboken. Pengar som ofta motsvarar en hel månadslön.

Och det är nog här skon klämmer för vänstereliten som undertecknat debattartikeln. Alliansregeringen har i praktisk handling visat att det faktisk går att hålla en hög nivå på välfärden och samtidigt sänka skatterna. Det är ju ett riktigt skräckscenario för en del vänsterpolitiker. De som anser att politiker är bättre skickade än medborgarna själva att avgöra hur våra egna inkomster ska användas.

För oss andra, vi som anser att det offentliga ska - så långt som möjligt - låta löntagare behålla frukterna av sitt arbete är den här utvecklingen enbart positiv. Så länge vi kan solidariskt finansiera en bra skola, bra sjukvård och ta väl hand om våra gamla, då ska resten av lönen stanna hos den som arbetat ihop den.

Arbetaren är sin lön värd, brukade Socialdemokraterna hävda.

Idag står det nya arbetarpartiet Moderaterna upp för den parollen.

1 comments:

RedViper sa...

"Vänstereliten", du menar en skock musiker varav de flesta inte alls sitter på speciellt mycket pengar? Kontrastera det mot högereliten inom ditt eget parti med fina adelstitlar och miljarder på banken.

Och naturligtvis är kvaliteten på välfärden beroende av skatteintäkterna. Välfärdssektorn är oerhört arbetskraftsintensiv, man kan inte effektivisera den genom att införa nya maskiner i klassrummen eller dylikt. Men naturligtvis finns det saker man kan göra bättre för att på så vis spara lite pengar, men då får man ju göra det FÖRST och sen kan man sänka skatten för motsvarande summa om det nu finns intresse för det.

Tyvärr så kör använder ni er ofta av fula metoder och spelar på människors okunnighet. De flesta svenskar tror nämligen att mindre än hälften av kommuner och landstings kostnader går till vård, skola och omsorg. I själva verket är det 90% och när folk hör talas om detta så är de inte lika sugna att rösta för skattesänkningar längre. Ni har nämligen spridit en myt om att den offentliga sektorn är något slags gigantiskt svart hål dit skattepengar strömmar in för att sedan försvinna.

Men nej, det är framförallt inte välfärden ni sparat in på (även om nu underlåtit att satsa på den) utan det är på alla de hundratusentals människor som betalat in försäkringspremier i tron att det skulle hjälpa dem när de blir sjuka eller arbetslösa. Det är de som redan hade det som svårast som fått ta smällen. Vartenda öre av era skattesänkningar har tagits från de som behövt dem mer.

Moderaterna är ett roffarparti för överklassen, allt ni gör syftar till att fördela makt och rikedomar nedifrån och upp i samhällshierarkin. Från arbetslösa och sjuka till de med jobb och sedan vidare upp till kapitalisterna i toppen.

Välfärden kan vi snart glömma, ni är redan i god färd att privatisera hela skiten för det enda ni bryr er om är kapitalisternas rätt att roffa åt sig och göra vinst.

Och låtsas för helvete inte att bry er om arbetare. Sluta ljug och stå för er politik. Ni är och förblir samma antidemokratiska, folkföraktande överklassparti som ni alltid varit.