söndag 5 september 2010

Sjukförsäkringsbluffen avslöjad

SvD Brännpunkt beskriver en handläggare på Försäkringskassan verkligheten. Då framgår att:
1. Det finns inte någon "Stupstock" i sjukförsäkringen.
2. Det går att vara sjukskriven deltid, även för läkare.
2. Det går att bevilja fortsatt sjukpenning till personer med allvarlig sjukdom, till exempel canser.
3. Det går att bevilja permanent sjukersättning, till exempel om "arbetsförmågan är stadigvarande och för överskådlig framtid nedsatt".
Osv osv osv.

Att dessa fakta ska få S att sluta sprida myter och Aftonbladet att nyansera sin rapportering kanske är för mycket begärt. Men nu kan i alla fall vi som stödjer alliansregeringen känna sig trygga i att sjukförsäkringsreformen faktiskt inte är det omänskliga system som Aftonbladet och S försöker få det till.

Det är en bra, kanske till och med mycket bra reform. Och ett bra exempel på hur man värnar välfärdens kärna.

Flera bloggare har också skrivit om detta: HAX, Erica Lejonroos, Mikael Andersson, Lars Björndahl

9 comments:

tina sa...

S sprider inte lögner. jag och många flera finns och vi är ett offer för det system som du försvarar, det är du som blåögd och vill inte inse fakta. Reinfeldt och såna som du,vill inte erkänna att ni har kränkt svaga och sjuka människor.Undrar vad du fick din fakta ifrån?
Stå för er politik istället för anklaga andra för vara lögnare. vill du ha bevis vi är många som kan bevisa motsatsen, gå in på resurs.ning.com

maggan sa...

Hur kan ni säga att det är en bluff,alliansen ljuger dom vet inte ett dugg om hur människor blir behandlade i sverige på 2000-talet. Jag har slitit ut mig genom att arbeta och klarar nu bara 50%,trots att jag har flera läkarytlåtande på det så får jag varken sjukersättning,sjukpenning eller aktivitetsstöd. Kan heller inte stå till arbetsmarknadens förfogande eftersom AF anser att jag är sjuk,så jag har inte rätt till a-kassa heller utan måste få försörjningsstöd från socialen eftersom min halvtidslön inte räcker till. Så är det för många människor nu,man är inte värd ett skit och om man ska behöva teckna egna sjukförsäkringar så går ju inte det heller,för man är ju redan sjuk.

Mats Eriksson sa...

Alliansens politker är helt otroliga!
När verkligheten inte stämmer då blundar man så hår man kan!
Idag står svårt sjuka inför valet inga pengar alls lr tvångsarbete:

- Har du gått på lögnerna att i sverige lämnas ingen utan hjälp? Då är du grundlurad!

I årets val har vi sjuka att välja på två arbetslinjer, ingen är bra, men de röd-gröna har åtminstone visat att de bara har vaxproppar i öronen, sånt går att lösa med revaxör! Ni borgeliga har tamefan cement och både vägrar lyssna och höra på de sjukas verklighet!

Mvh/Mats
Tel: 0763370337
http://socialamedborgargardet.ning.com/profile/MatsEriksson

Staffan Strömbäck sa...

@Tina, maggan och Mats Eriksson
Läs inlägget på SvD Brännpunkt från handläggaren på Försäkringskassan.
Tror ni att han hittar på hur lagen och regelverket ser ut?

Mats Eriksson sa...

Staffan Strömbäck
Tidsgränserna är solklara, så de känner han uppenbarligen inte till vilka konsekvenser de får!
Jag pratar nästa dagligen med folk som utförsäkrats och de som har tur har en sambo att leva av för de saknar inkomst eftersom de inte kan ta anvisad sysselsättning (vilket också gäller på många soc.kontor nu för tiden)

Verkligheten kan du läsa på länken jag postade ovan! Jag har själv varit mycket nära att bli utan inkomst helt och hållet, så verkligheten känner jag väl till!

Staffan Strömbäck sa...

@Mats Att man vid vissa givna tidpunkter för huvuddelen av de sjukskrivna ska pröva arbetsförmågan har jag inte hört någon tycka är fel. Jag hoppas att inte du gör det.

Jag får mer och mer intrycket att det inte är lagen det är fel på. Däremot verkar det som om en del tjänstemän på Försäkringskassan (och möjligen även Arbetsförmedlingen) inte använder alla de möjligheter som finns. Eller att de inte har tillräcklig kompetens för att omsätta läkarutlåtanden till bedömningar av arbetsförmåga.

Mats Eriksson sa...

Att en person skall bevisa för en icke medicinsk kunnig byråkrat vad denne redan har milslånga experter konstaterande på är en del av ett vansinnigt system!

"att de inte har tillräcklig kompetens för att omsätta läkarutlåtanden till bedömningar av arbetsförmåga."
Det är helt riktigt! Det är läkares och annan expertis bedömninar av en långvarig och noggrann kontakt med patienten som skall gälla!
Handläggare är bara experter på en att sköta pappersexercis ( lr nu för tiden datafilshantering) och utbetalningar, vilket en utbyggd "Socialtjänst" t ex kan göra!

Staffan Strömbäck sa...

@Mats Det har alltid varit Försäkringskassans ansvar att bedöma arbetsförmåga, inte läkarens. Detta är inte någon nytt. Det nya är att de faktiskt måste ta sitt ansvar. Och då visar det sig att det inte är så enkelt.

Mats Eriksson sa...

Att det alltid varit så innebär inte att är rätt att amatörer utan medicinsk kundskap skall ha rätt att köra över expertis! Dessutom har inte den sjuke rätt till allmän rättshjälp vilket gör att handläggarna på Fks makt i det närmaste är total, vilket är en självklarhet för en kriminell(om du som sjuk inte är rik nog att anställa en egen jurist)!