lördag 11 september 2010

Lika men ändå olika

Mary X har länkat en inofficiell Alliansaffisch som citerar Mona Sahlin "För mig är rättvisa att behandla människor olika. Längst ner i bloggposten finns videoklipp med både Mona Sahlins uttalande och Alliansaffischen. (Tack Vanessa för länken)

Nu ska det bli lite problematiserande, mitt i valrörelsen.

Som politiker är det inte OK att behandla människor olika. Politiker beslutar om lagar och bestämmelser - utövar makt och har tvångsmedel för att tvinga medborgare att göra som politikerna beslutar. Då finns det en del grundläggande principer att hålla sig till, en av dessa är likabehandling. Människor i liknande situation ska behandlas lika. Det finns nog få politiker som vill ifrågasätta principen.

Men, som medmänniska är det väl självklart att behandla människor olika. T ex om jag är förälder och ett av mina barn kanske är intresserad av skidåkning, och jag köper därför skidor till det barnet. Bara för den skull köper jag inte skidor, eller något annat, till de andra barnen. Och inte heller skulle jag gå i borgen för en person, bara för att jag har gått i borgen för någon annan i liknande situation.

För att komma tillbaka till Mona Sahlins uttalande, har jag lite svårt att tro att hon mitt i en brännande valrörelse uttalar sig som något annat än som politiker. Och då är det helt och hållet häpnadsväckande.

Antingen förstår hon inte konsekvenserna av vad hon säger, och då har hon bevisat sin inkompetens att leda landet.

Eller också vill hon sätta en av de mest grundläggande juridiska principerna ur spel. Då lämnar man fältet fritt för godtyckligt behandling av människor.

I vilket fall är det bara ytterligare ett argument i raden mot en röd-grön valseger.

1 comments:

Vanessa sa...

Hej Staffan, Jag håller helt och hållet med dig om att politiker INTE skall behandla människor olika.

Se Sahlin med egna ögon från Kvällsöppet samt den privata icke officiella valaffishen här: http://www.youtube.com/watch?v=8IyL1uKsAYM

Med Vänliga Hälsningar,
Vanessa