måndag 26 december 2011

Varför SOPA inte är en bra idé

För närvarande diskuteras i amerikanska kongressen ett lagförslag med förkortningen SOPA, Stop Online Piracy Act.

Som väntat stödjer de stora amerikanska media- och underhållningsföretagen förslaget, men det finns även mer oväntade supporters som t ex Ford och AFL-CIO (ungefär amerikanska motsvarigheten till LO). På motståndarsidan återfinns kommersiella företag som Yahoo, Google och Facebook, men även människorättsorganisationen Human Rights Whatch och Reportrar Utan Gränser.

Att SOPA inte är en bra idé kan tydliggöras med ett exempel: Du spelar in en video där du sjunger Happy Birthday för att hylla en närstående, till exempel din mor, och lägger ut på YouTube. För detta kan du dömas till fängelse i högst fem år, företaget YouTube kan blockas från nätet och ISPer (Internet Service Providers) som sprider videon kan straffas. Happy Birthday är nämligen skyddad av upphovsrätten.

Mer, till stor del mycket oroande, fakta om SOPA finns på Wikipedia. En rapvideo om vad kan hända om SOPA blir lag finns här. Jesper Wendel om SOPA här. SvD om SOPA. DN om SOPA.

2 comments:

Jesper sa...

Tack för din inlänkning!

Dennis Nilsson sa...

SOPA, PIPA och OPEN handlar inte att stoppa pirater, utan snarare att införa censur av Internet, i klass med Kina.

Det är mer på gång, i all tysthet.

Teknikerna i ICANN:s ledning har fått foten, och istället har man installerat diverse politiska appartniks från Department of Homeland Security.

Lär mer här;
http://blog.curry.com/stories/2012/01/17/icannSpotTheFed.html
http://blog.curry.com/stories/2012/01/16/sopaIsARedHerring.html