lördag 27 september 2008

Röd och brun

Nu har SSU i Stockholm passerat gränsen för vad som kan accepteras från ett parti som vill ha trovärdighet i ett demokratiskt samhälle. 

Enligt SvD har SSU Stockholm utlovat en bukett rosor till den som tar på sig ansvaret för matförgiftningen som drabbat Svenkt Näringsliv. Emma Lindqvist, ordföranden för SSU Stockholm, försöker slingra sig ur det faktum att SSU stöder dådet. "För att komma ut i dagens medielandskap som är så borgerligt dominerat och bygger på skandaljournalistik så tvingas vi också att använda oss av sådana knep för att komma ut. ut. Och det tycker vi är dåligt."

Det här är ett gammalt vänsterresonemang: "Det kapitalistiska samhället är så ruttet, så för att komma till det samhälle som vi tycker är rätt, måste vi göra saker som vi egentligen tycker är fel. Men eftersom det kapitalistiska samhället ser ut som det gör, har vi inget val." Liknande logik har använts av revolutionärer och kuppmakare till både höger och vänster i världshistorien: Lenin och Mao, Franco och Pinochet. Med många förlorade människoliv som resultat. 

På Svenskt Näringsliv var det, tack och lov, inte någon som avled. Men det kunde ha hänt. Hade Emma Lindqvist försvarat det också, med samma ansvarslösa resonemang? 

Ibland är det svårt att se skillnad på extremvänster och extremhöger. 

0 comments: