torsdag 17 september 2009

Yttrandefrihet åt olika håll

Två olika perspektiv på yttrandefriheten: vad den kan användas till och vilka reaktioner den väcker.

Det ena perspektivet är Aftonbladets beslut att inte ta in annonser från Sverigedemokraterna inför valet 2010. SvD, DN och Expressen meddelar att de avser tillämpa samma policy för eventuella annonser från Sverigedemokraterna, som de gör för övriga annonsörer.

Det andra är Anna Ankas debattinlägg på Newsmill om hur bra det är att vara hemmafru i USA. Detta inlägg, och möjligen fru Ankas medverkan i ett TV-program på liknande tema, blev starten för en debattexplosion som närmar sig IPRED eller FRA när den var som hetast.

Från ett demokratiskt perspektiv är Aftonbladets agerande allvarligt. En av de fyra största tidningarna i landen tillåter inte att ett politisk part köper annonsplats enligt samma villkor som andra politiska partier. Beslutet försvaras med att det är ett ställningstagande mot Sverigedemokraterna.

Det är i alla fall hederligt av den ansvariga utgivarna att inte hitta på något svepskäl. Men då har Aftonbladet intagit ett förhållningssätt som - åtminstone på ett principiellt plan - gör det svårt för dem att kritisera Berlusconikontrollerad media för att inte bedriva vinklad eller censurerad rapportering.

Däremot verkar det som om fru Ankas inlägg på ett helt annat plan hittade rätt in i skrivhjärtat på många debattörer. Förvånansvärt många, bland annat Roland Poirer Martinsson, försvarar hemmafruarnas existensberättigande. Men det stora flertalet debattörer och bloggare tar Anna Ankas inlägg på största allvar och ser hennes inlägg som ett försök att driva jämställdheten tillbaka till 30- eller 50-talet.

Intressant är att motreaktionen kan ses som ett praktiskt tillämpningsexempel på den radikala elitens behov av att styra upp vad som är, respektive inte är, acceptabel livsstil. Något som alliansens ideologiska ryggrad Göran Hägglund skrev om på DN debatt för någon dag sedan. I och för sig ett något extremt exempel, men inte desto mindre talande.

Att fru Anka lever i en helt annan värld än den svenska verkligheten, att hennes erfarenheter inte är särskilt relevanta i en svensk kontext och att risken för att de ska få något större genomslag därför inte är särskilt stor, verkar bara ha genomskådats av ett fåtal. Däribland Mary X i inlägget "Säg hemmafru och alla går bananas" på hennes läsvärda blogg Mina Moderata Karameller.

0 comments: