måndag 19 oktober 2009

Runstenar och queerteori

Vad har runstenar med queerteori att göra? Ja, det undrar nog många men Tanja Bergkvist vet var man kan få svar på den frågan.

Bloggaren Tanja Bergkvist är kanske mest känd för att hon i början av året avslöjade att Vetenskapsrådet spenderar 500.000 (en halv miljon kronor) på forskningsprojektet "Trumpeten som genussymbol" på sin blogg och i SvD Brännpunkt.

Något senare i våras skrev hon ett mycket syrligt blogginlägg om en fiktiv kurs: Härskarteknik 7,5 poäng. Iden till den absurda kursen verkar hon ha fått när Tanja förstod att hon missat ett föredrag i ämnet som också är rubriken på detta inlägg: Runstenar och tillämpad queerteori. Detta är inget skämt. Programmet till föreläsningen finns att läsa här, tillgängligt på den officiella websiten för Juristutbildningen vid Uppsala universitet.

Det finns flera perspektiv på detta. Det är bra att Tanja orkar blogga på. Och man kan hoppas att det finns någon riksdagsledamot som tar upp frågor om genusforskning och jämställdhetsiver som har gått överstyr. Det finns gott om exempel på båda delarna på Tanjas blogg.

2 comments:

Tanjas sa...

Hej Staffan! Ja - det var ju tråkigt att jag missade runstenar och queerteoori! :-) Inspirationen till att utforma min kurs i härskarteknik fick jag pga detta skräckexempel på genusväldet: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/05/11/ett-skrackexempel-pa-genusvaldet/

Och det finns mer där ute - jag är i full färd med att leta upp allt vansinne!

Tanjas sa...

Mer genusvansinne:
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/02/14/genuscertifieringen-vid-lunds-universitet/

Nä nu ska jag inte höja dina läsares blodtryck mer ;-)