lördag 11 oktober 2008

Varför ta den här striden?

Regeringen har enligt SvD och DN skickat ett lagförslag till lagrådet som ska göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att identifiera fildelare. Lagförslaget underlättar musik- och filmindustrins möjligheter att lagföra intrång i upphovsrätten. 

Jag förstår inte varför regeringen väljer att ta den här striden. 

1. Det är inte uppenbart att fildelarna har fel. Det finns sakliga argument för båda sidorna, och det är inte svart eller vitt. 

2. Det finns inte någon uppenbar risk för att Sverige ska drabbas av sanktioner med nuvarande lagstiftning. Naturligtvis försöker musik- och filmindustrin hävda sina intressen, och trycker på för att alla länder ska underlätta piratjakten. Men att Sverige skulle drabbas av sanktioner är nog inte särskilt sannolikt. 

3. Det finns ett stort folkligt stöd för den nuvarande ordningen. Det är inte bara bland ungdomar utan även bland andra grupper som använder av internet för att byta musik och film. 

4. Regeringens popularitet är på rekordlåga nivåer. Den här åtgärden lär knappast förbättra den, och framför allt inte hos ungdomar. 

5. Om lagstiftningen införs under 2009, är det stor risk att de första rättsfallen kommer fram lagom till valrörelsen 2010. Det kommer att, kanske tillsammans med FRA-lagen, att vara ett mycket tacksamt vapen för oppositionen. 

Jag hoppas att Beatrice Ask, och andra som har att besluta om detta, tänker om. 

0 comments: