lördag 22 november 2008

Bruna framåt!

Opinionsmätningarna i dag ger, återigen, sverigedemokraterna stöd från mer än fyra procent av väljarkåren. Samtidigt fortsätter socialdemokraternas nedgång, vilket minskar avståndet mellan allianspartierna och den röd-gröna oppositionen. 

Att socialdemokraterna skulle minska var nog förutsägbart, med tanke på de problem som Mona Salin har att få samarbetet med (v) och (mp) att fungera. 

Men att sverigedemokraterna ligger stadigt på en nivå som gör det möjligt att de kommer in i riksdagen bör ge anledning till självrannsakan inom alliansen, och inte minst inom moderaterna. Något beror säkert (sd)'s framgångar på att den moderata partiledningen inom flera områden har valt att prioritera ned värdekonservativa ideerna, till förmån för de liberala. Två exempel på detta är försvarsfrågan och äktenskapslagstiftningen. Inom båda dessa två områden har partiet intagit ståndpunkter som värdekonservativa moderatväljare står frågande inför. 

Och i de frågor där partiet landat i ståndpunkter som är mer att anse som värdekonservativa än liberala - till exempel FRA-lagen och fildelningsfrågan - har detta inte varit tillräckligt för att hålla de värdekonservativa sympatisörerna nöjda. 

Det kan dessutom ifrågasättas om dessa ställningstagande egentligen är värdekonservativa: att upprätthålla rättssäkerhet och värna individens integritet kan nog också sägas vara principer som ligger nära värdekonservatism. Och oavsett vilken grund man haft för sina ställningstaganden, kan man konstatera att konsekvensen kan bli att (sd) får plats i riksdagen 2010. 

Sverigedemokraterna är ett parti med en gediget främlingsfientlig ryggsäck, som de gör sitt bästa för att distansera sig ifrån. Om det är tillräckligt för att (sd) ska nå den legitimitet som de så gärna vill ha återstår att se. 

Men om moderaterna lämnar fältet fritt till höger kommer det att finnas utrymme för ett klassiskt värdekonservativt parti. Om det blir de omvandlade sverigedemokraterna, eller något annat parti, återstår att se. 

1 comments:

Dr. Julius sa...

Bruna, vad är då ex. ND och NSF?

Är främlingar bara avslagsfall men inte de andra som ex. finns i SD?