torsdag 20 november 2008

Nu är frågan...

Sten Tolgfors har tidigare gjort Sveriges beslut om uppgradering av Gripen, från de nuvarande modell C/D till den modernare modell E/F, beroende av om Norge köper Gripen. 

Enligt både SvD, SvD och DN har Norges regering beslutat att inte köpa Gripen, utan i stället investera i JSF (även kallad F35). 

Nu har vi nu alltså den situationen, att Sveriges luftförsvarsförmåga inte kommer att utvecklas, på grund av ett politiskt beslut i Norge. Det kan ifrågasättas om det en rimlig beslutsordning för frågor som rör Sveriges säkerhet. 

2 comments:

Wiseman sa...

Jag har tidigare ifrågasatt varför Norge ska bestämma vår försvarspolitik, men då var det Allan Widman som ville att vi skulle ha lika många JAS som Norge köpte. Om de köpte 60 skulle vi ha 60 etc. Märklig inställning.

Staffan Strömbäck sa...

Allan Widman är, tack och lov, inte försvarsminister. Flera av hans uttalanden har, förhoppningsvis, bidragit till att diskvalificera honom från den posten.

Men, om jag inte kommer ihåg fel, tror jag mig ha läst och/eller sett mer nyanserade uttalanden från Allan Widman efter Georgienkriget. Ett steg, om än litet, i rätt riktning.