söndag 23 november 2008

Ibland går det fort

Igår skrev jag "Men om moderaterna lämnar fältet fritt till höger kommer det att finnas utrymme för ett klassiskt värdekonservativt parti. " 

Idag aviserar Per Schlingman att de som invandrar till Sverige ska skriva på kontrakt, där de försäkrar att  de känner till svenska lagar och normer. 

Jag tror självklart inte att det var mitt blogginlägg som initierade detta förslag. Inte desto mindre är det en tydlig signal att det finns gränser för förflyttningen mot mitten. 

I sak är det ett fullt rimligt förslag, även om införandet säkert kan vålla en del praktiska problem. 

De förutsebara reaktionerna från vänster är inte att bry sig så mycket om. Det är några decennier sedan arbetarrörelsen glömde bort första delen i devisen "Gör din plikt - kräv din rätt". 


PS För några år sedan fick jag förstahandsinformation om hur det går till att bli medborgare i Kanada. Det var en del prov som skulle klaras, bland annat språkkunskaper och lagkännedom prövades. Men det stannade inte vid det. Den presumtive medborgaren skulle också sjunga de två första raderna i Kanadas nationalsång! 

3 comments:

Anonym sa...

Gudrun Schymn skulle säkert vilja att alla sjöng: "Å tjejer...".

Maria Ljungdahl sa...

Här är listan på vad man skall kunna svara på för att bli kanadensisk medborgare: citizenship test

Det som står om att kunna sjunga "Oh, Canada" (man behöver inte veta att kompositören heter Calixta Lavallée) är i avsnittet om nationella symboler:

"What does the Canadian flag look like?
What song is Canada’s national anthem?
Give the first two lines of Canada’s national anthem."

För att invandra till Kanada (immigration visa, residence permit) finns det andra krav, t ex på garanterad försörjning (sponsor) eller önskvärda yrkeskunskaper.

Staffan Strömbäck sa...

Maria, tack för länken.

Att läsa det fullständiga testet från Kanada, ger perspektiv till den svenska debatten.