söndag 9 november 2008

Ett tungt men rättvist bakslag

I flera artiklar (här, här, här, här, här, här och här) har SvD synliggjort de oegentligheter som förekommit inom stiftelsen Kvinnoforum. Bland annat uppges att Kvinnoforum "mjölkat" skolan Xist på pengar genom att låta stora delar av skolpengen gå till annan verksamhet inom Kvinnoforum. Med viss insyn i verksamheten, kan man så här i efterhand ställa sig frågan: Hur kunde det gå så fel, under så lång tid? 

Jag har själv träffat flera tidigare anställda som mellan skål och vägg berättat om hur läget är. Men att gå till journalister eller myndigheter med tillsynsansvar har man ofta dragit sig för.  Det ska mycket till för att våga ifrågasätta en verksamhet där kända namn som Anita Gradin, Björn Sprängare, Mark Levengood och Stefan Fölster m fl sitter i styrelsen. Vid de tillfällen då varningssignalerna har nått fram, de första tydligen för mer än tio år sedan, lyckades ledningen för Kvinnoforum "hantera" problemen så att de fick fortsatt förtroende.

Jag hoppas att den här granskningen ger råg i ryggen till politiker och beslutsfattare, så att man vågar ifrågasätta även verksamhet som framstår som mycket angelägen eller politiskt korrekt. Även de som arbetar mot kvinnovåld, trafficking etc måste tåla en granskning. 

Ser med intresse fram emot kvällens program i TV4

1 comments:

Mats Ceder sa...

Jag skulle gissa att Bam Björling klockrent skulle kunna diagnosteras Sociopat. En hårfin differens från Psykopat. Dessa människor är ofta självgoda, karriärlystna, oerhört trevliga när det passar deras syften och fruktansvärt elaka när det inte går som dom tänkt. Det är personer som man aldrig vet riktigt var man har. Manipulativa och i grunden väldigt rädda. Sen är det förstås så att området som Bam & Co valde att fokusera på (unga flickors utsatthet) var så politiskt korrekt att de kanske kallt kalkylerade med att här går det att tjäna en rejäl hacka och samtidigt komma upp sig i samhällshierarkin. Nu får vi hoppas att Bam fått sig en läxa och att fallet blir hårt. Tyvärr så brukar dock aldrig sådana här personer lära sig något eftersom det alltid är någon annans fel. Det ligger i sjukdomsbilden.