torsdag 6 november 2008

"Naivt och ogenomtänkt"

är rubriken på (m)-riksdagsmannen Göran Petterssons kommentar till de tre allianspartiernas beslut att köra över (kd) i frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning.

Man kan bara hålla med. Det alternativ som många anser rimligt, är att åtskillnaden mellan staten och de religiösa samfunden fullbordas. Staten skulle då ta ansvaret för att registrera samlevnad, oavsett kön, som en civilrättslig myndighetsutövning. Sedan kan de par som så önskar, gå till sitt religiösa samfund och få välsignelse för sitt förhållande.

SvD Brännpunkt den 3 november ges stöd för en sådan lösning av Christer Sturmark, ordförande förbundet Humanisterna, Sten-Gunnar Hedin, talesman för Pingströrelsen, Karin Wiborn, missionsföreståndare Svenska Baptistsamfundet, Anders Arborelius, biskop ocd Katolska kyrkan i Sverige, Göran Zettergren, missionsföreståndare Svenska Missionskyrkan, Morgan Johansson, folkhälso- och socialtjänstminister 2002-2006.

Och på SvD Brännpunkt den 29 september ställer sig även ÅSA REGNÉR, generalsekreterare, Riksförbundet för sexuell upplysning RFSU, bakom denna lösning.

Även (kd) har förklarat sig villigt att acceptera innebär detta, även fast man egentligen anser att dagens situation är tillfredställande.

Det är svårt att förstå varför Fredrik Reinfeldt väljer att köra över (kd). Om han hade haft Göran Per(s)sons personlighet, skulle den här okänsligheten vara begriplig. Men Fredrik har ju, möjligen med undantag av FRA-debatten, faktiskt gett intryck av att både kunna lyssna och känna in. Att Göran Eriksson i sin analys i SvD gör det till ett misslyckande för (kd) är nog att skjuta brevid målet. Det är ju ledaren i regeringen, statsminister Fredrik Reinfeldt, som har misslyckats med att ena alliansen. 

Förutom att de sakliga argumenten talar emot, så är den politiska taktiken mycket svår att förstå. Har bloggat om det tidigare här.

0 comments: