fredag 14 november 2008

Möte om Stenhamra äldreboende och samhällsplanering i Ekerö

I går kväll, 14 november, var det informationsmöte om Stenhamra äldreboende

Bra insatser gjordes av deltagande tjänstemän för att informera om den komplexa problemställning som det här är. Förutom några politiker som tog tillfället i akt att profilera sig, var det ett mycket bra och konstruktivt möte. 

Under mötet framkom att det finns en tydligt uppfattning att Söderströmska tomten är bättre i alla avseenden. Några deltagare tryckte också på nödvändigheten av att den helt nödvändiga utbyggnaden av äldreomsorgen måste komma till stånd. Men samtliga förstod nog också att miljöbestämmelserna med skyddsavstånd inte gör det möjligt att sätta spaden i jorden. Och att, tyvärr, måste det planeras för alternativet fritidsgårdstomten, om det visar sig att Söderströmska inte är genomförbart. Det är en komplex situation

En fråga som jag funderar över är: Varför känns det som om vi inte ligger på förkant, utan alltför ofta har att hantera frågor med ryggen mot väggen? 

Vi måste inom kommunen bli mycket bättre på framförhållning, och det gäller inte minst samhällsplaneringen. Den översiktsplan som antogs för några år sedan, bör nu följas av en fördjupad översiktsplan. En fördjupad översiktsplan skulle ge en samlad uppfattning om hur tätortsbandet mellan östra Ekerö och Stenhamra ska utvecklas. Och framstår som allmer nödvändig för att få bättre framförhållning. 

2 comments:

Gunnar sa...

Hej Staffan,

Brukar läsa din Blogg och tänkt lämna någon kommentar och äntligen har jag lite tid över. Du ställer frågan varför vi ofta får hantera frågor med ryggen mot väggen. Det finns nog inte bare en förklaring till det. Men två förklaringar som jag tror kan passa in i just denna frågan är.

1. Vi i majoriteten har ibland så bråttom att visa oss handlingskraftiga att förlsag presenteras som inte är tillräckligt utredda. Tror inte Söderströmska skulle kommit på tal om vi vetat det vi vet idag kring snickeriet då tisdramarna inte medger att vi kan invänta en flytt av snickeriet. Å andra sidan kanske Söderströmska kommit upp med förebehåll att Snickeriet byter färg till vattenbaserat. Likaledes borde inte förlsget med Fritidsgårsalternativet presenterats utan en handlingsplan för den verksamhet som finns på tomten idag.

2. Bristande ödmjukhet mot väljarkåren. Att Stenhamraborna skulle reagera mot Fritidsgårdsalternativet borde vi kunnat lista ut med lillfingret. Att inte ha en helhetslösning i backfickan som tog hänsyn till de invändningar som kom är ögonblicket när den offensiva satsningen i Stenhamra vände till att vi hamnade i försvarsställning eftersom detta förlag uppfattas av vissa som en slag mot Stenhamra.

Nu sitter vi i den sits vi sitter i men bara vi tar lärdom av detta inför framtiden så kan det komam något gott utav det hela.

Enkla tumregler som att inte presentera förslag som färdiga innan de är utredda färdigt som i slutändan gör att man måste hitta en ny lösning. Och när man tar fram ett förslag tänka igenom vilka reaktioner det kan få och i förväg hantera dessa.

Hade vi följt dessa i Stenhamrafallet så tror jag den almänna uppfattngen i Stenmhamra hade varit mycket mer positiv.

MVH

Gunnar

Staffan Strömbäck sa...

Gunnar,
kloka tankar.

Vi behöver hjälpas åt att hitta rätt, när beslut ska fattas.