onsdag 31 december 2008

Raketer, skottlossning och stenar - hemma och borta

De sista dagarna 2008 blev inte bli en lugn tid. 

I Gaza fortsätter oroligheterna. Israels regering säger nej till att deklarera ensidig vapenvila 48 timmar, så länge Hamas inte också slutar att skicka raketer mot Israel under samma tid. Det är bedrövligt att den här konflikten bara fortsätter, år efter år. Tyvärr finns det för närvarande få ljuspunkter. Carl Bildt säger till SvD "Hamas är de som är svårast. Det var de som tog initiativet till att bryta vapenvilan från början och det är de som har intresse av den här konflikten.Den sanningen når tyvärr sällan fram, mellan bilderna av brinnande hus och förtvivlade palestinska familjer. 

Per Garthon försöker SvD Brännpunkt att förenkla hela konflikten, och framställer ett enkelt recept till lösning: "Inför sanktioner mot Israel och skicka EU-trupp till Gaza för att skydda palestinierna." Men när Hamas och Fatah slåss, vem ska EU-truppen då skydda? Och om raketanfallen mot Israel fortsätter, vad ska EU-styrkan då göra? Skydda de palestinier som skjuter raketer? 

I Rosengård hyr polisen, enligt SvD, in vaktbolag för att skydda polisstationen mot stenkastning. Med statsministerns jultal i åtanke, känns det viktigt att stå upp för den grundläggande tryggheten i samhället. Om inte ens polisen kan känna sig trygga utan att anlita vaktbolag, hur ska då vanliga medborgare bete sig? 

Tyvärr inte så positiv start på det nya året. 

0 comments: