onsdag 24 december 2008

Snygg one-liner, men...

"Just do it! Skicka ned den utrustning som behövs, uppmanade jag ÖB (24/11)." skriver Claes Arvidsson i SvD 23 december, och utvecklar sedan sin åsikt om att Stridsfordon 90 skulle göra susen. 

Det är en kraftig förenkling att tro att skyddet för våra svenska soldater skulle avsevärt förbättras, bara de fick Stridsfordon 90. 

Dels finns det redan i dag vapen i Afghanistan som tränger genom pansaret på Stridsfordon 90 (RPG7). 

Dels är erfarenheten från andra insatser att om man sätter sig i en stridsvagn försämrar man rejält möjligheterna till att bygga förtroende hos den del av befolkningen som inte stödjer "busarna", i detta fallet talibanerna. Vilket leder till eskalerat våld. 

Detta ska naturligtvis vägas hur stor risken är att det används RPG7, och hur befolkningens inställning till ISAF är i dag. 

Det finns för- och nackdelar med att försvarsfrågor debatteras. En fördel är att det faktiskt ger publicitet och medvetenhet hos fler medborgare. En nackdel är att nödvändiga förenklingar i debatten riskerar att slå över i populism. Det bästa (eller kanske sämsta) exemplet på detta, är Allan Widmans syn på skyddade fordon respektive JAS Gripen har jag skrivit om tidigare här och här

"Just do it" är en snygg one-liner i ett ledarstick. Men verkligheten låter sig ibland inte fångas så enkelt. 

4 comments:

Magnus sa...

Staffan,

så är det givetvis. Men det är ju inte första gången ÖB sätter sig ner och tar på sig tänkehatten och väntar istället för att agera. Han verkar ha väldigt svårt för att ta beslut vilket känns väldigt motsägelsefullt.

Om jag fick bestämma skulle jag antagligen fråga befälet på ort och fråga "Vad behöver du för att lösa din uppgift". Svarar han strf90, strv122 och JAS hade det varit min förbannade skyldighet att leverera (detta är ju en ytterlighet), nu har väl inte just den här uppsättning beställts men det är mannen i skiten som vet vad som behövs. Inte nån skrivbordspajas.

Jag gissar att det är bättre att sitta i en strf90 som träffas av rpg7 än en Gelenderwagen (eller Toyota eller vad de nu har).

Kul, blogg f.ö.

Staffan Strömbäck sa...

Magnus, bra tanke att fråga ansvarigt befäl.

Ibland går tyvärr politisk profilering före rationella beslut. T ex tror jag mig förstå att det redan finns god tillgång till helikoptrar för evakuering av skadade i Afghanistan, men Sverige vill trots det skicka ner en "egen" helikopter.

Det vore bedrövligt om utrustningen av våra utlandsstyrkor skulle avgöras av behov att "visa handlingskraft", snarare än behoven på plats.

Den som lever får se.

Magnus sa...

Hej

Är det lämpligt att öppet diskutera eventuella sårbarheter i materiel som används i militär verksamhet?

Det kanske bara är jag som tror att sådant bör undvikas..?

Staffan Strömbäck sa...

Magnus,
tror att den information som finns här, finns tillgänglig från öppna källor. Men, om det är något som du tror jag ska ta bort, skicka ett mail till staffan.stromback på gmail.com.