tisdag 6 januari 2009

Sverige kan ta lärdom

Ryssland stryper leveranserna, enligt egen utsago på grund av att Ukraina "tappar" av gas som passerar genom landet, utan att betala för gasen. 

Oavsett vad som är sant eller inte avseende Ukrainas beteende, faktum kvarstår att ett antal länder har mycket stora problem på grund av Putins beslut. 

Återstår att se vad konsekvenserna blir för den planerade gasledningen genom Östersjön. Ett möjligt utfall, är att Tyskland med flera länder inser att det är riskabelt att göra sig beroende av rysk naturgas, och därför avbrter projektet. Ett annat är att den nuvarande situationen att det medför större tryck på byggandet av gasledning för att minska problemen med passagen genom Ukraina.

Och sedan finns planerna på gasledning från Georgien genom Turkiet till Europa, som skulle minska beroendet av rysk gas.

En mycket komplex situation. Vi kan i Sverige vara tacksamma för att vi inte byggde fast oss i ryskt gasberoende, något som det fanns konkreta förslag om under 80- och 90-talet. Det hade allvarligt försämrat vårt säkerhetspolitiska läge.

Sällan har det varit så tydligt att handels-, energi-, säkerhets- och försvarspolitik hänger nära samman. Nu bör vi ta lärdom inför framtida beslut inom dessa politikområden.

0 comments: