lördag 18 september 2010

Ointressant?

Idag publiceras de senaste siffrorna från opinionsinstituten SIFO och Synovate. I båda undersökningarna har de rödgröna knappat in på alliansens försprång. Men å andra sidan har SD tappat.

Under senaste veckorna med mycket kampanj och möte med människor på gator och torg, har samtalet ofta rört sig om kommentarer till den senaste opinionsundersökningen. Spekulationer hit och dit. Och vad betyder det för regeringsbildningen. Och SD vågmästarroll eller inte...

Alla de här diskussionerna är egentligen, nu när valdagen närmar sig, inte så intressanta. Det intressanta är ju hur valresultatet blir, inte vad opinionsinstituten säger.

Då är det väljarnas bedömning av hur de olika partierna är bäst skickade att möta framtidens utmaningar som fäller avgörandet. Partiernas ställningstaganden i sakfrågor och vilket förtroende väljarna känner för partiernas företrädare. Det är vad som slutligen fäller avgörandet.

Och när röstsiffrorna kommer, då är det skarpt läge. Det är ju inte förrän mandatfördelningen är klar, som man vet förutsättningarna för regeringsbildning. I riket, i landsting och i kommuner.

2 comments:

Fredrik sa...

Läs min
http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/09/18/med-knappa-35-timmar-kvar/

Staffan Strömbäck sa...

@Fredrik Ja, det är verkligheten som gäller, inte opinionsmätningarna.