söndag 17 oktober 2010

Denna dagen, ett liv..

Har svårt att släppa tankarna kring gårdagens nyhet att ännu en svensk soldat har förlorat livet i Afghanistan. I den förenklade världen som mediarapporteringen rör sig inom, blir det ofta nyanslöst. På gränsen till osmakligt är de snabbsvarsundersökningar som en del tidningar nu tar tillfället att publicera: Ska Sverige dra sig ur: JA - NEJ

En seriös utrikes- och försvarspolitik måste vara mycket mer genomtänkt. De medel - diplomatiska, ekonomiska, militära eller andra - som Sverige använder för att nå våra säkerhetspolitiska målsättningar kan diskuteras. Och behöver diskuteras i mycket högre utsträckning än vad som har gjorts.

Ett snabbt tillbakadragande av ISAF i dag skulle knappast bidra till stabilitet, upprättande av respekt för mänskliga rättigheter eller reducera drogproduktionen i Afghanistan. Å andra sidan är det nog tydligt för de flesta att Afghanistan inte kommer att omvandlas till en mönsterdemokrati i ett marknadsekonomiskt rättssamhälle med full respekt för mänskliga rättigheter.

Vad som kan göras inom den verklighet som existerar i Afghanistan är osäkert. I den internationella politiska processen, där Sverige deltar, finns ett arbete kvar att göra: att konkretisera realistiska mål som ligger i linje med resultaten från Kabulmötet tidigare i år. Om koalitionen bakom ISAF - med stöd från andra länder - lyckas med det, så har soldaterna som offrat sina liv inte dött förgäves.

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN

PS Noterar f ö att SvD är ovanligt nyanserade i sin rapportering och kommentarer kring denna händelse.

0 comments: