Nu har regeringen fattat beslut om gasledningen som Nord Stream vill lägga i Östersjön.
Mindre fokus läggs på den säkerhetspolitiska aspekten. Eller snarare avsaknaden av vilka konsekvenser för Sveriges säkerhet beslutet får.
Regeringen har under hela processen varit mycket tydlig med att man inte avser lägga säkerhetspolitiska aspekter på projektet. På vanlig svenska betyder det ungefär: "Det finns ingen anledning att tro att Ryssland kommer att bete sig som vilket annat civiliserat land som helst. Om till exempel Norge ville dra en gasledning utanför Göteborg skulle väl ingen tycka att det var nåt konstigt med det".
Men Ryssland är inte Norge. Ryssland har använt både ekonomiska och militära maktmedel mot före detta Sovjetrepubliker. Det finns dessutom starka indicier för att Ryssland låg bakom IT-attacken mot Estland för några år sedan. Ryssland har ett upprustningsprogram där man ökar sin försvarsbudget med 15%, varje år fram till 2015. Ryssland har en knappt fungerade demokrati. Ryssland genomförde under september den största militärövningen i Östersjön sedan millenieskiftet. Bland annat övades landstigning.
Nu är beslutet fattat. Konsekvenserna på lång sikt är svåra att överblicka. Något som är helt klart, är att Ryssland nu kommer att få legitima säkerhetsintressen några mil öster om Gotland. Det kommer självklart inte att vara acceptabelt för Ryssland att en vital exportintäkt hotas. Ryssland kan därför ställa krav på att få övervaka gasledningen med både med flyg och fartyg, både på och under vattenytan. Krav som det blir mycket svårt för Sverige att inte acceptera.
På kort sikt bör beslutet självklart medföra ökade anslag för försvaret, dels för att återställa försvaret av Gotland, dels för att stärka örlogsflottans närvaro i Östersjön.
PS För övrigt noteras att
Tokmoderaten har skrivit ett ovanligt balanserat inlägg på sin blogg om beslutet. Kanske ett uttryck för att också min partifrände känner stundens allvar.
Uppdatering: Noterar
SvD i dagens ledare: "Att sila miljömygg men svälja rysk kamel". En välfunnen liknelse.
Uppdatering 2: Daniel Snällman har kommenterat
i sin blogg, inklusive Polens beslut att bygga två kärnkraftverk.